بهترین زمان برای آموزش مهارت های زندگی

دکتر سید علیرضا حاج سیدجوادی، رییس مرکز آموزشی - درمانی ۲۲ بهمن قزوین با بیان اینکه برای انجام هر مهارتی باید فن آن را آموخت، گفت: بهترین زمان برای آموزش مهارت های زندگی، دوران کودکی، به ویژه در دوران دبستان است.

لزوم اصلاح باورها در مورد کنترل خشم

این متخصص روانپزشکی با اشاره به اینکه در مبحث پیشگیری اولیه در حوزه بهداشت روان، حداقل ۱۰ شاخه مطرح می‌شود؛ اشاره کرد: کنترل خشم یکی از مهارت هایی است که باید به فرد آموخته شود.

ایشان با عنوان کردن اینکه، خشم، مکانیسمی طبیعی در انسان است، ولی اینکه چگونه واکنش نشان دهیم، نیاز به مهارت دارد، بیان کرد: همیشه لازم نیست هنگام خشم سکوت کرد؛ ولی با مهارت کنترل خشم، فرد یاد می گیرد که چگونه به دور از شرایط عصبانیت، خواسته های خود را مطرح کند.

کنترل استرس، یکی از مهمترین مهارت ها

این مقام مسؤول با بیان این که زندگی پُر از استرس های گریزناپذیر است، پس بنابر این مهم است که چگونه آن را مدیریت کنیم، گفت: این موضوع یکی از مهمترین مهارت های زندگی است تا به واسطه کنترل آن، استرس به فرد آسیب نزند یا کمترین آسیب را به وی وارد کند.

تصمیم گیری، مشکل مهم زندگی

رییس تنها مرکز تخصصی روانپزشکی استان قزوین، مهارت تصمیم گیری را یکی از مشکلات مهم در زندگی افراد عنوان کرد و تأکید کرد: مجهز نبودن به این مهارت باعث می‌شود که فرد به راحتی تصمیم خود را عوض کند.

جرأت مندی، گمشده ایرانی

دکتر حاج سیدجوادی، مهارت جرأت مندی را یکی از بزرگ ترین مشکلات زندگی ایرانیان دانست و گفت: متأسفانه خیلی از افراد، تحت تاثیر فرهنگ « تعارف» نمی‌توانند در مواردی که لازم است، پاسخ «نه» بگویند و با قبول انجام کارهایی که در توان آنان نیست، خود را دچار استرس و اضطراب و نهایتاٌ تنش با دیگران می کنند.

اعتماد به نفس، نیازمند خودآگاهی

رئیس مرکز آموزشی - درمانی ۲۲ بهمن قزوین در تشریح اهمیت مهارت خودآگاهی، تأکید کرد که نبود این مهارت، باعث می شود فرد دچار کمبود اعتماد به نفس شود.

بنا به گفته دکتر حاج سیدجوادی،  وقتی فردی از درون خود و توانمندی هایش آگاهی ندارد، دقیقاً نمی داند که توانایی انجام چه کارهایی را دارد و همین موضوع باعث می شود که اعتماد به نفسش پایین آمده و بسیاری از فرصت های پیشرفت را در زندگی خود از دست بدهد.

مهارت های زندگی، جوجه اردک زشت مباحث درسی

این متخصص روانپزشکی با انتقاد از اینکه چرا در دوران ابتدایی به دانش آموزان، مهارت های زندگی تدریس نمی شود؛ اظهار کرد: سال ها پیش در این زمینه به صورت واحد درسی، آموزش مهارت های زندگی در دوران ابتدایی گام های برداشته شد، ولی متاسفانه پس از چند سال و با تغییر پی در پی نظام آموزشی، همه چیز به فراموشی سپرده شد.

لزوم در اولویت بودن مهارت ارتباط بین فردی

ایشان عنوان کرد: برای آموختن مهارت های ارتباط بین فردی تخصصی (مانند ارتباط بین زن و شوهر؛ معلم و دانش آموز یا استاد و دانشجو) ابتدا باید فرد در دوران کودکی، مهارت‌های ارتباطی بین فردی را بطور کلی فرا گیرد تا بتواند در حیطه زندگی تخصصی، شغلی و زناشویی موفق شود.

پوشش ناکافی بیمه ها از عوامل ناکافی درمانی روانپزشکی

این متخصص روانپزشکی به این نکته اشاره کرد که برخلاف بسیاری از کشورها در حوزه بیماری های روان، متاسفانه بیمه ها پوشش لازم را ندارند و همین موضوع بر تصمیم مردم در مراجعه به روانپزشک در ارائه درمان به خصوص درمان های غیردارویی در هنگام بیماری، تأثیر فراوانی دارد.

صدا و سیما از عوامل موثر آگاهی از اختلالات روانپزشکی و آموزش مهارت های زندگی

دکتر حاج سید جوادی اظهار کرد: این مرکز از طریق صدا و سیمای قزوین، برنامه هایی در زمینه مهارت های زندگی، ازدواج و چگونگی انتخاب همسر، افسردگی، مصرف مواد مخدر و اختلالات خواب، تهیه و پخش کرده است  که با استقبال مردم مواجه شد و تصریح کرد که  ادامه این همکاری، سبب افزایش آگاهی عموم مردم در این زمینه خواهد شد.

گردآورنده: دکتر حاجی سید جوادی